Drottningbesök på Maltesholmsskolan

Att sälja majblommor är en tradition på Maltesholmsskolan. Redan för 11 år sedan introducerade vår skolsköterska, Ann Wahlberg, för första gången våra elever för Majblomman och dess verksamhet.

Den första majblomman såldes 1907 och Drottning Silvia är officiellt "Majblommans högsta beskyddare" och brukar därför få äran att köpa den allra första majblomman på slottet. I år blev det däremot annorlunda då drottningen istället besökte Maltesholmsskolan för att köpa sin majblomma av Zacharias som går i årskurs 5.

”Jag var inte nervös för att sälja till drottningen, det gick jättebra, men jag blev nervös när alla kompisar kom in och satte sig” – Zacharias, åk 5

Drottning Silvia välkomnades på skolgården av skolans elever som viftade med flaggor som de själva har tillverkat under veckan. Både nationsflaggor och fantasiflaggor fanns representerade i det färgglada flagghavet. Drottningen stannade och hälsade på barnen innan hon gick in i vår matsal där dagens ceremoni hölls.

”Det roligaste var när drottningen kom för hon hade en jättesnygg bil, även fast hon inte hade en Ferrari” – Elev, åk 1

”Nej, det roligaste var att vi fick äta lunch i klassrummet - det var jättemysigt! Och att TV var här. Och att alla fotade! Och att drottningen kom! Fast att vi fick vänta en liten stund, hon kanske körde fel en gång först.” – Elev, åk 1

Rektor Nina Alshammar hälsade drottningen, elever och personal välkomna och berättade om hur vi på Maltesholmsskolan arbetar med Majblomman. Mycket press fanns på plats för att dokumentera detta historiska ögonblick.

Zacharias och Miranda från Luleå (som designat 2017 års majblomma) sålde tillsammans årets första majblommor till drottningen.

”Det var lite jobbigt att räkna för hon köpte så många, till hela sin familj!” – Zacharias, åk 5

Tre elever från årskurs 6 och en elev från vår grundsärskola, som alla tidigare har sålt majblommor, visade drottningen hur man packar ned blommorna i väskorna. Drottningen fick även veta att från och med i år kan majblommeförsäljare ta betalt via SMS.

”Jag var lite pirrig att göra något fel när pressen var där men Silvia var så snäll när hon pratade med oss och höll om oss så det gick över rätt fort.” – Malva, åk 6

När drottningen hade lämnat matsalen berömde Majblomman, Hovet och pressen alla fina och trevliga elever på Maltesholmsskolan och alla fick ge sig själva en stor applåd.

Drottningen och några elever intervjuades efter avslutad ceremoni av både TV och tidningar. Nästa vecka kommer Lilla aktuellt att visa ett reportage om Majblomman med inslag från Maltesholmsskolan.

Majblomman.se
Kungahuset.se